Milou verloor haar moeder door zelfdoding en wil nu taboes doorbreken

4 okt. 2020
129 423 Weergaven

Ze leggen de schuldvraag bij zichzelf, worstelen met hun verdriet en zijn bang de andere ouder ook kwijt te raken. Kinderen die één van hun ouders verliezen door zelfmoord kunnen er maar moeilijk over praten. Want op het onderwerp rust een groot taboe.
Dat ervoer ook Milou, toen haar moeder tien jaar geleden zelfmoord pleegde. Nu is ze 29 en heeft ze een film gemaakt over het rouwproces. Om lotgenoten, nabestaanden en anderen bewust te maken van de taboes rondom het onderwerp.
In haar documentaire 'Waarom bleef je niet voor mij?' praat ze met vier jonge kinderen die net één van hun ouders door zelfmoord zijn verloren. Ze durfden hun angsten en gevoelens te delen. Het resulteerde in een aangrijpende documentaire, die volgens rouwexperts taboedoorbrekend is.
#zelfdoding #documentaire #113
De documentaire Waarom bleef je niet voor mij? werd 24 oktober in zijn geheel uitgezonden door HUMAN en is hier terug te kijken: www.npostart.nl/3lab/24-10-2020/VPWON_1321438.
****************************************************************************
Wil je elke dag verhalen bij het nieuws? Volg ons dan ook op Instagram: instagram.com/nieuwsuur/

Reacties
 • Ja. Ik ex politie agent wil door mijn politie ziektes ook niet meer. ben al 8 pogingen verder in 8 jaar maar ben er helaas nog. Nooit gedacht aan mijn vrouw of mijn zoon. mijn vrouw kan me niet schelen en mijn zoon. ach. ik denk dat hij er zo overheen is. hij is een pdd-nos er en ik heb met hem geen band. Probeer nu wel weer terug te komen op het werk maar als dat niet lukt dan laat maar

  GLM 5983 evertsGLM 5983 everts14 dagen geleden
 • ouders denken soms alleen aan zichzelf...

  Roeland VisserRoeland Visser28 dagen geleden
 • Deze kinderen zijn echte helden echt

  cees stobcees stobMaand geleden
 • "Je moeder!" "Kep er geen LUL!!" Ik gebruikte die altijd maar ja als het waar is ....ja wat zegna je dan

  Rick Van DamRick Van DamMaand geleden
 • After death, where will you spend eternity? Heaven or Hell? If we confess our sins, He is faithful and just to forgive us our sins, and to cleanse us from all unrighteousness. Hell is a place of torment forever...continuous burning by fire. The fire is never quenched, with crying and weeping forever (Mark 9:43-48; Psalm 9:17; Mathew 25:41). It was originally prepared for satan and his demons, but anybody that obeys the devil in committing sin and refuse to repent and accept Jesus Christ, if the person dies in sins, he or she will be thrown into Hell. You still have the opportunity to repent now, amend your ways, live and spend eternity in heaven. Go to www.tlccrm.org You may be asking; how do I stop all these sins? Simply take the first step of repentance and have inner hatred for those sins, then ask Jesus to forgive you and come into your life to be your Lord and personal Saviour. In John 1:12, there is power that will be given to you, and in Mathew 11:28, if you receive Jesus into your life, He will deliver you and give you victory over those sins; then you will need to cut off from the source of those sins in your life (may be sinful friends; stop the evil relationship. This gospel is not to condemn you, but for you to be convicted so that you will repent and give your life to Jesus Christ who loves you and really wants you to make it to heaven at the end of your life here on earth

  TheChosenTheChosenMaand geleden
 • krachtig en dapper

  JezusminaJezusminaMaand geleden
 • Ik vraag me af of deze kinderen ooit nog onbekommerd kunnen lachen. Ik hoop het zo!

  Pincer88Pincer88Maand geleden
 • Mijn buurvrouw heeft gisteren zelfmoord gepleegd

  lucas wouterslucas woutersMaand geleden
 • Het is lastig om te vertellen. Ook ruim 11 jaar later. Heel fijn dat die kinderen misschien nu meer steun ervaren dan ik!

  Teike van BadenTeike van Baden2 maanden geleden
 • En volgens de laatste peilingen van Noord Koreaanse eh eh ik bedoel noord Hollands propaganda en staatsmedia en CBS waren we Nederlanders vierde gelukkigste volk op aarde 😏🤥😏😏 Go f YOURSELF NEDERLANDSE MSM

  Ali AminAli Amin2 maanden geleden
 • Heel mooi gemaakt deze doku (de stukjes die voorbij kwamen) en 100% herkenbaar. Mijn vader is twintig jaar geleden aan depressie overleden toen ik zeventien was. Ik gebruik het woord 'zelfmoord' niet, want ik vind niet dat iemand zichzelf 'vermoordt'. Iemand is ziek en kan aan depressie overlijden, net als iemand die aan kanker kan overlijden, zo zie ik het tenminste. Ja, het heeft het leven overhoop gehaald. Ja, ik heb er zelf ook - fysieke en mentale - problemen door ontwikkeld. Maar ik heb uiteindelijk een manier gevonden om daarmee te dealen. Depressie is een ziekte. Al begrijp ik waarom sommige mensen zelfdoding egoïstisch vinden, ik vind dat niet (meer). Eigenlijk vind ik dat mensen met depressie juist egoïstisch mogen zijn, maar dan op een goede manier. Je gezondheid vooropstellen, je eigen pad in het leven vinden, stress vermijden, voor jezelf kiezen. Want de allergrootste uitdaging voor de mens is naar mijn mening het cultiveren van zelfliefde, zelfacceptatie en compassie (ook naar anderen toe). Ik denk dat ieder daar zijn eigen reis in heeft.

  Jessica ScheperJessica Scheper2 maanden geleden
 • Wat aangrijpend! Wel super dat je dit bespreekbaar maakt. Wij zijn momenteel ook bezig met opnames. Mocht je het interessant vinden, dan kunnen wij eventueel wat voor elkaar betekenen.

  Nabnormaal TVNabnormaal TV2 maanden geleden
 • Niet normaal veel respect voor al deze mensen

  LaurenLauren3 maanden geleden
 • Zo nodig om dit aan te kaarten / bespreekbaar te maken. Heel mooi....die taboes moeten hoognodig doorbroken worden. Zal heel veel verdiet / ellende voorkomen. Moet breder gedeeld worden. Zo breed mogelijk. Dat zoveel mogelijk mensen er voordeel hun voordeel mee kunnen doen .

  Dennis WijmerDennis Wijmer4 maanden geleden
 • Onwijs goed......

  Dennis WijmerDennis Wijmer4 maanden geleden
 • Mijn vader is bijna 5 jaar overleden, hij maakte er een eind aan toen ok 13 was. Inderdaad voel ik vaak de ernst echt wanneer ik het anderen vertel. "Oh meisje, gaat het wel?" Ik kan er echt niet tegen.

  Itnotabaddick -_-Itnotabaddick -_-4 maanden geleden
 • Ligt er niet een taboe op alle vreselijke dingen die voor kinderen niet zo zouden horen te zijn 🤔 Ernstige mishandeling, ernstig misbruik, zwaar verslaafden ouders, ernstige verwaarlozing.... enz, enz... Er zijn zoveel taboes die ook doorbroken mogen worden zodat kinderen weten dat ze niet alleen zijn, dus een dikke pluim dat dit onderwerp zelfmoord van een ouder, er mag zijn 💝👍

  Potver DoriePotver Dorie4 maanden geleden
 • Waarom zou je zelfmoord plegen als moeder zijnde? Je hebt een kind en een toekomst.

  L E N AL E N A4 maanden geleden
 • De moeder van mijn vriendin heeft een poging tot zm gedaan en dat is dus mijn tante.... Het is wel mislukt dus ze leeft nog

  Kaja VandermeerKaja Vandermeer4 maanden geleden
 • Mijn zus heeft 5 jaar geleden suicide gepleegd. Haar dochter was ook een tiener van 15 we missen haar nog elke dag❤️

  Sjadina VanderwalSjadina Vanderwal4 maanden geleden
 • Mooi en goed deze documentaire, om kinderen te erkennen en ook een goed medium om het daarmee met anderen te delen

  Anita MandersAnita Manders4 maanden geleden
 • Vroeger werd het dood gezwegen en mocht je er niet meer over praten. Ik heb er mee leren leven. Daarom is het belangrijk dat het bespreekbaar wordt. Je mag gehoord worden. En het mag verwoord worden.

  tantee Sadoninatantee Sadonina4 maanden geleden
 • Wat een heftig onderwerp. Ik vind het heel mooi dat Milou het op zo'n liefdevolle manier heeft aangepakt. Knap van die kinderen om zich zo kwetsbaar op te stellen en open over dit onderwerp te praten. Zelf ben ik recentelijk een goede vriend verloren doordat hij zelfmoord pleegde. Het is voor mij moeilijk om daarover te praten en dan ben ik in de 39, moet je nagaan hoe dat voor die kinderen is. Zelf had ik de eerste 2 weken twijfel of ik het niet had moeten zien aankomen, zijn moeder was 5 weken eerder overleden. Toen hij via WhatsApp vertelde dat zijn moeder was overleden heb ik hem direct gecondoleerd, maar daar kwam geen reactie op. Maar ik weet ook dat als de ander er niet voor open staat, hulp lastig te bieden is. Vaak hoor ik mensen zeggen dat het een egoïstische keuze is van iemand om zelfmoord te plegen. Volgens mij is zelfmoord niet echt een keuze, op een gegeven moment is het in het hoofd van degene die het doet de enige optie. De optie van het vragen om hulp zien ze niet meer. Ik ben benieuwd naar de film en de documentaire

  MrSschalkenMrSschalken4 maanden geleden
 • Ik ben heel jong mijn moeder verloren, waarbij de oorzaak altijd vaag is gebleven. Wel of geen suïcide is voor mij nog altijd de vraag. Ze was depressief en plotseling overleden, maar hoe of wat weet ik niet. Ter bescherming van mij is er weinig over gepraat. Ik weet bijna niks rondom de gebeurtenis die bewust dag. Maar ik durf het ook niet meer te vragen aan mijn vader. Ter bescherming van hem? Het spiegelmeer is erg herkenbaar. Heb ik het meegekregen tijdens de zwangerschap? John Mayer heeft een mooie tekst geschreven: How much of my mother has my mother left in me? How much of my love will be insane to some degree? And what about this feeling that I'm never good enough? Will it wash out in the water, or is it always in the blood?

  Lotte TLotte T4 maanden geleden
 • Mijn moeder heeft het ook gedaan , ik ben degene die haar gevonden heeft en ik ben sindsdien niet meer mijzelf ik snap hoe zwaar dit is voor iedereen die dit overkomen is

  xiTz BOSSxiTz BOSS4 maanden geleden
 • Pleeg geen zelf moord als je het overleefd steken ze u vol met pillen en ben ge een gevaar voor uzelf en voor een ander..

  NoahNoah4 maanden geleden
 • Dit is mijn nachtmerrie, respect!

  Sara xxSara xx4 maanden geleden
 • Echt heel sneu voor de kids ! Hoop dat ze er snel weer bovenop komen.

  StayTrueHDStayTrueHD4 maanden geleden
 • Hallo wie ben jij ik ben kay het is verdrietige

  Kay van VeldhuizenKay van Veldhuizen4 maanden geleden
 • soms is het nodig en goed

  Hassan ZiyechHassan Ziyech4 maanden geleden
 • Wat zou ik graag deze documentaire willen zien. Mentale ziektes zijn zo'n groot taboe. Vind het heel mooi om te zien dat jij dit wilt doorbreken. Ik vraag me wel af waar ik deze kan zien.. aangezien de maatregelen zijn aangescherpt.

  Myrthe TienstraMyrthe Tienstra4 maanden geleden
  • De documentaire is aanstaande zaterdag te zien op NPO 3, om 23.00 uur.

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
 • Prachtig, wat zal je moeder trots op je zijn! Waar kan ik de hele animatie bekijken???

  Pervy SagePervy Sage4 maanden geleden
  • Hier is de documentaire te bekijken: www.npostart.nl/3lab/24-10-2020/VPWON_1321438

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
  • De documentaire is aanstaande zaterdag te zien op NPO 3, om 23.00 uur.

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
 • Sterkte! Ik weet wat jullie doormaken💗🥺jullie kunnen dit❤️

  Tara Van der rijtTara Van der rijt4 maanden geleden
 • Zelfmoord is nooit het juiste keuze, zolang je het doet met bewustheid als je niet bewust bent weetje natuurlijk ook niks. Iedereen kan zelfmoord plegen heel makkelijk natuurlijk, maar ze vergeten altijd wie ze achterlaten heel triets dit, of ze komen met de kleinste problemen en gaan vervolgens zelfmoord plegen. Heel veel respect voor jou Milou ❤

  MM4 maanden geleden
 • Heel veel respect voor je! Mijn moeder heeft er helaas ook voor gekozen om uit het leven te stappen toen ik 7 was. Ik ben nu 22 en daar nog steeds mee aan het struggelen.. depressie en angst. Heel veel sterkte!😪❤

  Tara De RaaffTara De Raaff4 maanden geleden
  • @lucia Dankjewel❤

   Tara De RaaffTara De Raaff4 maanden geleden
  • ❤️ Ik wens jou ook veel sterkte, Blijf er aub over praten ❤️

   lucialucia4 maanden geleden
 • Het leven hoeft niet perfect en mooi te zijn en ja veel mensen hebben hele verschrikkelijke dinge mee gemaakt maar is dat echt een reden om je leven weg te geven blijf vechten ook als je denkt en voelt dat je niet meer kan . Wie heeft gezegt dat het leven simpel hoort te zijn dat je geen ups of lood zware downs kan mee maken keep going ook als je de upps nu niet meer ziet ik ben blij dat de islam zo veel rust geeft En dan heb ik het niet over die onzin op tv maar ons ware pure geloof waar geweld juist niet goed is Voor iedereen die nu door een moeilijke periode gaat hou je sterk En je zal een uitweg vinden

  lalala lalalalalala lalala4 maanden geleden
 • Zelfdoding zorgt niet voor de oplossing van het probleem. Het is een verschuiving van het probleem.

  Bo Goes OutsideBo Goes Outside4 maanden geleden
 • Anita HendricksAnita Hendricks4 maanden geleden
 • Bedankt Milou en team en met name de kids die mee hebben gewerkt hieraan! 24 oktober staat in de agenda 🌸

  Flora De JongFlora De Jong4 maanden geleden
 • Milou ik weet precies hoe je je voelt, mijn moeder heeft het leven ook verlaten door zelfdoding, het is een heel kwetsbaar onderwerp en sommige mensen voelen zich ook schuldig of schamen zich, ik had dit zelf ook! Nu 2 jaar later grijpt het me nog elke dag. Het is zo fijn dat je het taboe open wil breken! Het zou zoveel beter zijn als dit meer bespreekbaar wordt !

  sharonxsharonx4 maanden geleden
 • Bij moslims is zelfmoord is verboden daar heb geen recht op om jezelf het leven te ontenemen .zoek hulp bij Allah als je in erg problemen zoals dit tragedie waar mensen verkeren

  Sahabek AnaSahabek Ana4 maanden geleden
  • Mijn vader was zelf moslim. Maar hij wou zelf geen hulp meer, we hebben alles geprobeerd maar hij wou het niet.

   YourLocalJiminSimpYourLocalJiminSimp4 maanden geleden
 • Als je zo over denkt moet je nooit deze vreselijk daad plegen erg zonde van je leven zoek hulp bij godshuis moskee bij mensen met die kunnen omgaan met mensen nooit doen en hoe erg met jouw hele wereld heeft problemen de wereld heeft nog mooie kanten en denk niet alleen negatief.

  Sahabek AnaSahabek Ana4 maanden geleden
  • Jet iedereen gelooft in het feit dat een godshuis je kan helpen. Soms wilde gewoon weg, niet omdat de wereld niet meer mooi is. Maar omdat je van binnen helemaal alleen bent. Ik heb ooit tegen een depressie aan ge zweten ( ik had dat dus bijna). Ik begreep nog goed dat er genoeg moois was om te zien, maar ik was zo moe , op en verdrietig van binnen.

   Anonieme AppieAnonieme Appie4 maanden geleden
 • Probeer je in te leven in hoe deze persoon naar 'de wereld' kijkt; probeer vanuit HAAR ogen te kijken (en te luisteren!). Alleen dan kun je enigszins snappen hoe en waarom ze zich zo voelen. Vaak werken ze er keihard aan om er uit te komen. Dit is niet eenvoudig en vaak langdurig. Als 'het dan niet lukt' geven ze zich zelf (ten onrechte!) vaak de schuld van alles wat fout is gegaan. Soms komen ze in die 'uitzichtloze' situatie tot de conclusie dat als 'zij er niet meer zijn de rest beter af is'.... Heb jij dit meegemaakt? (net zoals ik) PRAAT er over! Tegen bekenden en als die er genoeg van hebben tegen desnoods complete vreemden. Maakt niet uit. Praat het van je af... dan wordt het steeds meer hanteerbaar.

  René ReijndersRené Reijnders4 maanden geleden
  • Heb jij dit - net zoals ik - óók meegemaakt? PRAAT het van je af! Tegen bekenden en als die 'er genoeg van hebben' tegen onbekenden, desnoods complete vreemden. Maar blijf praten! Dan zul je merken dat het 'steeds beter hanteerbaar' wordt.

   René ReijndersRené Reijnders4 maanden geleden
 • ❤️

  LAIZALAIZA4 maanden geleden
 • hoe heet de film?

  Irsa VaneIrsa Vane4 maanden geleden
  • Inmiddels hier terug te zien: www.npostart.nl/3lab/24-10-2020/VPWON_1321438.

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
  • Waarom bleef je niet voor mij?

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
 • Ik had graag aan zoiets mee willen werken echt goed dat dit is gedaan

  Milan KlepMilan Klep4 maanden geleden
 • Dit komt effe hard binnen

  Sara.prins__Sara.prins__4 maanden geleden
 • Bedankt, dat je de film maakte! Iedereen veel sterkte, liefde en kracht van God gewenst, die zo’n verdrietig iets meegemaakt heeft!!

  Annelore BoxumAnnelore Boxum4 maanden geleden
 • Heel goed dat je dit hebt gedaan. Gisteren zou mijn vader anders 85 zijn geworden, helaas maar 53 door een einde te maken aan zijn leven. Ik was 22 en nu 32 jaar later blijft het nog steeds zwaar, omdat ik over 12 dagen de 54 aan tik. In mijn tijd werd er niet over gepraat , of het was zwak wat hij heeft gedaan. Dan word ik nog steeds boos. Het was zijn keus en hij zag geen andere weg. En ben en blijf trots op hem en neem hem niets kwalijk, hij heeft ons er niet in mee genomen. Mis hem nog steeds en ben blij dat ik veel van hem geleerd qua tuinieren en ja kan net als hem niet tegen onrecht. Vooral in de huidige tijd. Ik ben echt net als mijn vader, alleen gelukkig niet depressief zoals hij was

  Jacqueline MulderJacqueline Mulder4 maanden geleden
 • Sterk! Dit soort docu's zijn zo hard nodig. Er wordt bijna niet over gepraat door taboes, maar praten is juist zo belangrijk.

  Fien GoossensFien Goossens4 maanden geleden
 • Waarom zegt ze dat ze wilt sat zoveel mogelijk kinderen het zien maar moet je vervolgens wel tickets halen om het te kunnen zien als je wilt dat zoveel mogelijk kinderen het zijn dan zet je het toch op Netflix of youtube ofzo

  Gabrielle van BreugelGabrielle van Breugel4 maanden geleden
 • Ik kijk dit nu met tranen in m’n ogen hartverscheurend dit sterkte voor iedereen die zoiets moet meemaken❤️❤️

  Norah SierdsemaNorah Sierdsema4 maanden geleden
 • Zitten hele herkenbare stukken in die ik ook ervaren heb toen ik mijn vader net verloren was. Ik was 13, en was ook bang dat het mij zou overkomen en had een gigantische angst dat ik mijn moeder zou verliezen. Benieuwd naar de hele film. Zou die graag willen bekijken.

  ElineeeHHElineeeHH4 maanden geleden
 • 🌈🍀🌹🤗💜

  Engeltje liefEngeltje lief4 maanden geleden
 • Ik kwam haar film tegen op de facebook van de Amsterdamse Hogeschool van Kunsten, waar ik ook een opleiding volg. prachtig, mooi dat het meer aandacht krijgt.

  Lisa De grootLisa De groot4 maanden geleden
 • Prachtig en goed gedaan. Raakt je in je hart. Dankjewel Milou

  PracemusicPracemusic4 maanden geleden
 • Echt sprakeloos. heel heftig maar wel goede pakkende manier om dit onderwerp te belichten!

  ilja Berendsenilja Berendsen4 maanden geleden
 • Ik kan me nog goed herinneren dat ik in 2006 in de bus zat tussen Utrecht en Zeist. Er kwam een jongen de bus is die ik wel vaker zag. Op die bewuste dag kwam hij naar mij toe en zei dat hij iets moest vertellen. Met een brok in de keel vertelde hij dat een klasgenoot van hem zelfmoord had geleegd. De opluchting die daarna kwam doordat hij het eindelijk met iemand buiten zijn school kon delen was zo enorm groot! Ik ben zo blij dat ik toen in de bus zat zodat hij zijn verhaal kon vertellen! Ik realiseer me nu pas hoe belangrijk het voor hem geweest moet zijn dat ik op dat moment in die bus zat en dat we elkaar al van gezicht kenden. Ik realiseer me nu pas dat ik op dat moment daar moest zijn.

  berendt87berendt874 maanden geleden
  • @Malphas Mikaelson als je wat ouder bent kijk je vast met schaamte terug op deze comment. Je had ook niet hoeven reageren

   Jens BakkerJens BakkerMaand geleden
  • Fijn dat jij er kon zijn voor hem, bedankt! :)

   Angela v DoremalenAngela v Doremalen4 maanden geleden
  • ❤️❤️

   RobinaRobina4 maanden geleden
  • Zissaaaa

   OnbekendOnbekend4 maanden geleden
  • @Malphas Mikaelson Coole comment man, lekker stoer...💩

   D v DD v D4 maanden geleden
 • Ik heb respect voor de kinderen die hebben meegedaan. Het is niet niks om jezelf zo kwetsbaar op te stellen. Zeker over zo'n onderwerp. Ik ben benieuwd naar de film die binnenkort uitgezonden wordt. Ik ga zeker kijken.

  berendt87berendt874 maanden geleden
 • Kan ik dit nog ergens kijken? Uiteraard wil er voor betalen

  Saphira's WereldSaphira's Wereld4 maanden geleden
  • Hier is de documentaire terug te kijken: www.npostart.nl/3lab/24-10-2020/VPWON_1321438.

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
  • Volgens mij volgende week zaterdag (24 oktober) om 23:05 op NPO3. Net gevonden op de site van Human :)

   ElineeeHHElineeeHH4 maanden geleden
 • Ik ben zelf alleenstaande moeder van 2 kindjes. Tot zoveel pogingen aan toe voor ik kinderen kreeg. Ik zit nog elke dag in een hele zware strijd. Na te denken over wanneer kan ik gaan. Ik moet eerst voor mijn kinderen zorgen. Kan het niet vandaag? De kinderen zijn nu veilig bij oma. Ik zie zelf geen toekomst voor me. En vind het leven hier maar niks. Het is niet jou schuld dat jou moeder zelfmoord pleegte. Het is immers ook niet haar schuld. Niemand vraagt erom zich niet gelukkig te voelen. Al heb je zoveel kinderen, of zoveel mensen om je heen. Als je zo zwaar lijd, jij als persoon. Het klinkt heel hard wat ik ga zeggen uit mijn eigen ervaring. Ik heb al zoveel hulp gehad. Voor de 1 kan het misschien helpend zijn maar voor de ander niet. Voor mij ook niet. Maar ik mag van "geluk" spreken dat ik mijn kinderen aan kan kijken, en denk hier doe ik het allemaal nog voor. Hoe moeilijk het ook is. Ben ik bang dat ik de controle verlies? Altijd. Iedere dag iedere minuut. Ik heb hier ook niet om gevraagd. En vecht elke dag keihard. Maar soms is het gewoon klaar... en ben je op. Niet omdat je de mensen om je heen pijn wilt doen. Nee omdat je zelf het licht niet meer ziet.

  sissey xsissey x4 maanden geleden
  • Jesus saves

   SylviaSylvia4 maanden geleden
 • Iemand die zelfmoord pleegt is gewoon egoistisch! Zeker als je kinderen hebt.

  maria DVHmaria DVH4 maanden geleden
  • Ik begrijp de manier waarop je kijkt maar het is kompleet mis. Mensen die depressief zijn en zelfmoord hebben gepleegd denken vaak dat de wereld beter af zou zijn zonder diegene, Ookal heb je kinderen. Mijn vader dacht dat ook dat heeft mijn moeder mij verteld.

   YourLocalJiminSimpYourLocalJiminSimp4 maanden geleden
  • maria DVH ik denk dat je dit beter voor jezelf kunt houden, beetje ongepast onder een video waarin kinderen hiermee proberen te leven. Bovendien weet je niet het hele verhaal van iemand

   Laura Jong deLaura Jong de4 maanden geleden
 • Je hoeft je niet schuldig te voelen, je had het niet kunnen voorkomen. Sterkte en blijf het gesprek aan gaan!

  Wilma Whempie’s CreatiefWilma Whempie’s Creatief4 maanden geleden
 • 6:25 - 6:34 Hartverscheurend. Jonge dame ik weet niet of je dit leest maar het is absoluut niet jouw schuld. Ik denk dat jou vader niet meer wist hoe hij met zijn problemen moest omgaan en dat hij uiteindelijk een verkeerde keuze heeft gemaakt. Vergeef je vader en maak er het beste van. Jij komt er wel zet hem op!

  Faisel El mohaniemFaisel El mohaniem4 maanden geleden
  • @YourLocalJiminSimp Fijn om te horen lieve Rebekka!

   lilacgardenlilacgarden4 maanden geleden
  • Dankjewel

   YourLocalJiminSimpYourLocalJiminSimp4 maanden geleden
 • Echt respect! zo knap gedaan..

  Lisa KleutersLisa Kleuters4 maanden geleden
 • Dit filmpje wil het bespreekbaar maken, maar bespreekt niet wat er is gebeurd en waarom. Dan gaat het toch nergens over? Zonde van nuttige tijd...

  LL949LL9494 maanden geleden
  • @LL949 Als je het wil zien wat en waarom het gebeurd is, dan kun je dat binnenkort zien. Het wordt binnen niet al te lange tijd uitgezonden op tv. Je kunt het daarna terugkijken op npostart.nl

   berendt87berendt874 maanden geleden
  • Ik besteed graag een paar extra seconden om anderen te waarschuwen, omdat ik een dergelijke comment ook had gewaardeerd.

   LL949LL9494 maanden geleden
  • Waarom besteed jij dan wel nuttige tijd aan een onnuttige reactie? Dat vind ik pas zonde van jouw tijd.

   berendt87berendt874 maanden geleden
 • Dapper mensen schamen meestal om het toe te geven

  Amarildo PiresAmarildo Pires4 maanden geleden
 • Ontroerend, fragiel.Mooi weergegeven. Ouders horen er voor hun kinderen te zijn, te beschermen. Bij de geboorte van je kind, dan heb je een kind, maar ook wel angst, dus vandaar dat beschermende..Je zorgt..tot je los moet laten..Prachtige docu.. ..

  a3a34 maanden geleden
 • Milou je bent geweldig!! Mijn lieve papa heeft drie jaar terug een hele serieuze poging gedaan die toch is mislukt.. In mei is hij helaas overleden aan kanker, zijn overlijden was altijd al mijn grootste nachtmerrie. Ik heb me in de periode van de poging ontzettend alleen gevoeld. Boos was ik nooit op hem, de oordelen van buitenaf heb ik altijd op afstand gehouden. Mijn complimenten dat je dit onderwerp hebt aangegrepen en hier licht op schijnt. Zo fucking belangrijk!!!!! EDIT: vanavond de docu gezien en non stop zitten snotteren en snikken.. wat een herkenning. Deze documentaire was zo therapeutisch voor mij en ik denk voor velen anderen die dit hebben meegemaakt. Dankjewel Milou ❤️ en de aller aller aller grootste knuffel aan de dappere kids die hebben meegedaan!!!! ❤️

  Puck PietersePuck Pieterse4 maanden geleden
  • @Aimen dankjewel ❤️

   Puck PietersePuck Pieterse4 maanden geleden
  • Veel sterkte, je komt er wel doorheen♥️

   AimenAimen4 maanden geleden
  • @aa'ishah Geen wat lief! Dankjewel :)

   Puck PietersePuck Pieterse4 maanden geleden
  • Sterkte ♥️

   aa'ishah Geenaa'ishah Geen4 maanden geleden
 • Voor kinderen gemaakt maar voor iedereen die te maken heeft gehad met suïcide wel herkenbaar, respect 💖

  Jikke DreissenJikke Dreissen4 maanden geleden
 • Ik ben te laat voor tickets, maar wil deze docu wel heeel erg graag zien. Gaat dat nog ergens kunnen? Echt heel mooi dit, Milou!

  Diantha VDiantha V4 maanden geleden
  • @Nieuwsuur Bedankt!! Ik heb 'm inmiddels terug kunnen kijken via tv replay. :) Heel indrukewekkend

   Diantha VDiantha V4 maanden geleden
  • Dag Diantha, de documentaire is uitgezonden en hier terug te kijken: www.npostart.nl/3lab/24-10-2020/VPWON_1321438.

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
  • 24 oktober 23:00 op NPO3!

   Ri chelleRi chelle4 maanden geleden
 • Wat bijzonder dat mensen het juist vermijden. Ik zou er zelf wel over praten met jou of een ander als men dit aandraagt. Zoiets moet je namelijk bespreken, dit is een lang rouwproces waar je anderen bij nodig hebt. En hoewel ik me kan voorstellen dat mensen het moeilijk vinden, hoop ik dat je mensen vindt waar je wel mee kan praten om het te verwerken. Wel heel knap dat je dit doet, want je bent helaas niet de enige die zoiets overkomt. Iedereen kent wel iemand die zichzelf van het leven heeft beroofd, en dan is voor de nabestaanden het leed verwerken door veel te praten een belangrijk onderdeel.

  Who knowsWho knows4 maanden geleden
  • Jaa de meesten mensen zijn kapot raar, ze vermijden echte diepe gesprekken..maar staan wel open om over bullshit te praten..over insta ho's snapchat facebook troep clubs kont shaken party drinken op stap gaan over sex praten enal ect...maar over het leven ECHTE dingen (things that matter) klappen ze oppeens dicht...ze willen alleen maar wegrennen van de WAARHEID .daarom haat ik mensen..99% is kanker dom onwetend en kanker arrogant. Triest.

   MsSecretladyMsSecretlady4 maanden geleden
 • ahww❤️ ik ben mijn vader ook verloren... toen ik 13 was :((

  floortje_timmermanfloortje_timmerman4 maanden geleden
  • Door zelfmoord? Heb je hulp? Anders gewoon vragen hoor......sterkte!

   Angela v DoremalenAngela v Doremalen4 maanden geleden
  • Sterkte😘

   Anonieme AppieAnonieme Appie4 maanden geleden
 • Mijn vader is overleden aan k.nker maar ik voel precies hetzelfde als wat dat meisje zei. "Ik was eigenlijk een vaders kindje maar nu een moeders kindje want ik heb eigenlijk geen keus"

  spilling contentspilling content4 maanden geleden
 • Wat bijzonder. Dankjewel voor dit. Dankjewel dankjewel.

  Anka Van GemertAnka Van Gemert4 maanden geleden
 • eindelijk wat over als een van je ouders zelfmoord plegt mijn vader dee dit ook toen ik 10 was mijn leera van toen zij stel je niet aan het leeven gaat door ik heb toen dan ook mijn verdriet weg gedrukt met midelen nu ben ik 50 en moet het nog steeds verwerken dit moet eigelijk nimand mee maaken maar helas geburt dit ik heb nu dan ook de diagnoses ptss exstreeme rauw verwerking en depresi die al van mijn 10e er zijn

  M B van VugtM B van Vugt4 maanden geleden
  • Wauw zo herkenbaar. Ik was ook 10 jaar oud toen mijn vader zelfmoord pleegde. We zijn nu 21 jaren verder en ik worstel er nog elke dag mee. Het is zo moeilijk om er met mensen over te praten omdat niemand zich het echt kan voorstellen.

   Lindsay De VegtLindsay De Vegt4 maanden geleden
 • Zelfs de preview was prachtig, hier kwamen al een hele hoop onderwerpen naar boven die ik na het verliezen van mijn broer ook heb gehad. En het is erg herkenbaar en superbelangrijk. Bedankt hiervoor.

  cid jonkercid jonker4 maanden geleden
 • Ik ben zelf mijn moeder ook verloren aan zelfmoord, toen ik 12 was, nu ben ik 21. En dit is heel herkenbaar voor mij, fijn om dat te vinden.

  Emma FijmaEmma Fijma4 maanden geleden
 • Heel goed dat dit er nu is! Het toedoe rondom suïcide is gigantisch, dat maakt het extra pijnlijk en moeilijk om te verwerken. Niemand snapt dit als je het niet eenmaal of meerdere malen hebt meegemaakt.

  Today with IngToday with Ing4 maanden geleden
 • Wat heb je dit super goed verwoord Milou. Zelf ben mijn moeder door zelfmoord verloren toen ik 13 jaar was. Veel dingen die je bespreekt zijn herkenbaar. Wat knap dat je er zo open over kunt vertellen. Vooral herkenbaar alles op school ineens anders was, iedereen keek (voor mijn gevoel) anders naar me en vrienden wisten zich geen houding te geven en vroegen er amper naar. Inmiddels ben ik 29, maar het heeft grote impact gehad op mij leven. Nog steeds is er voor mij een stukje dat niet verwerkt is, wat ik heel ver weg heb gestopt en ontzettend moeilijk vind om bij te komen. Als ik dat probeer komt alles van vroeger weer boven. Het is mijn zwakste plek. Bedankt voor je openheid Milou! Heb je een sociaal kanaal waar ik je kan bereiken? Of weet iemand haar Insta/Facebook?

  Susanne MoesSusanne Moes4 maanden geleden
  • Veel sterkte! Je bent een dapper persoon

   Bejoned.Bejoned.4 maanden geleden
 • hoi milou. ik heb op dezelfde plek een moedervlek. verder lopen onze verhalen niet gelijk.

  pia fokkingpia fokking4 maanden geleden
 • Wat een prachtig en een sterke vrouw!

  Aleekcheaahoosh QaletaqaAleekcheaahoosh Qaletaqa4 maanden geleden
  • @Berta Kreintjes ❤️

   Aleekcheaahoosh QaletaqaAleekcheaahoosh Qaletaqa4 maanden geleden
  • @Aleekcheaahoosh Qaletaqa Geeft niet hoor, mijn buurvrouw Wilma is ook pot

   Berta KreintjesBerta Kreintjes4 maanden geleden
  • @Berta Kreintjes lol nergens heb ik geassumeerd dat zij of ik homoseksueel is. Sorry Berta ❤️

   Aleekcheaahoosh QaletaqaAleekcheaahoosh Qaletaqa4 maanden geleden
  • Ze is Hetero hoor..

   Berta KreintjesBerta Kreintjes4 maanden geleden
 • Voor zelfmoord kies je niet. Het is/was in de beleving van desbetreffend persoon de enige uitweg voor hele erge vermoeidheid, en/of om erger te voorkomen. Vermoeidheid is de meest voorkomende rede. Door onmacht en controleverlies doe je gekke dingen.

  VTD -VTD -4 maanden geleden
 • Long Covid een nieuwe zieke waar duizenden mensen last van hebben mogelijk voor jaren niemand die het weet. Net heeft de BBC Dit stukje daarover gemaakt. nlworld.info/key/video/rXmdhLrCenyAa2c

  Erik LakenErik Laken4 maanden geleden
 • Een klasgenoot heeft dit ook mee gemaakt. Heel heftig!

  Pete BerbeePete Berbee4 maanden geleden
 • verschrikkelijk voor d'r dat ze d'r moeder verloren heeft aan zelfmoord, mensen zouden het onderwerp ''zelfmoord'' is veel VEEL sirieuzer moeten nemen, en mensen moeten mensen DIE suicidal zijn ook VEEL sirieuzer nemen, maar nee het onderwerp ''zelfmoord'' word nooit is sirieus genomen, er komen gelijk vooroordelen erover, er word soms zelfs lacherig over gedaan of mensen boeien het gewoon voor geen ene sodiemieter , en ik kan me er dan ook echt boos om maken dat er vaak tegen mensen DIE suicidal zijn er daar tegen altijd word gezegd van;'' omg wrm heeft diegene zelfmoord gepleegd zoiets doe je toch niet?!'' of '' wrm ben je suicidal dat is toch niet nodig?'' of'' stel je niet zo aan'' of ''WTF Doe normaal'' of ''iedereen heeft het wel is zwaar je bent niet de enige'' of ''doe niet zo zielig'' en noem t allemaal maar op!

  xSuzieRainbowintheskyxSuzieRainbowinthesky4 maanden geleden
 • Ik heb respect voor je dit kan vertellen

  Ozeias DasilvaOzeias Dasilva4 maanden geleden
 • Vergeet niet: mensen die zelfmoord plegen willen leven. Ik deed ooit een poging en ging in psychoanalyse. Iets wat niet iedereen doen kan omwille van allerlei redenen. Een verhaal blijft mij steeds bij : een zoon kwam in moeilijkheden en hij vroeg zijn vader om hulp. Zijn vader zei: "let's meet halfway". Soms kan je alleen halfway gaan en op dat kruispunt wachten op de ander. Of die komt op die afspraak, dat punt in tijd, ligt niet aan jou. Geniet van elk moment wanneer je samen zijn kunt. Geen enkele ontmoeting is vanzelfsprekend en gratuite. Jullie overleden moeder of vader wensen niet anders dan dat je vollop Leeft ❣️

  KristineKristine4 maanden geleden
  • Wat een onzin, waar hebben ze je dat wijsgemaakt? Ik wil dood omdat ik geen vreugde meer in het leven heb, geen mensen die met mij willen zijn, iedereen wijst me af, ben niet gezond, niet gelukkig, helemaal alleen op deze wereld, snap niet waarom ik geen rust mag krijgen? Is toch mijn eigen leven? Mijn eigen lijf? Als ik me kapot zuip, rook, eet en tegen een boom aan rijdt, zegt niemand die heeft ZM gepleegd, maar het is wel zo.........

   Angela v DoremalenAngela v Doremalen4 maanden geleden
 • Ik denk niet dat er een super groot taboe ligt op het praten over suïcide nadat het gebeurd is. Als buitenstaander ga je gewoon niet vragen stellen als: 'Waarom' ' Hoe'? Etc. Het is gewoon ongepast om hierover te beginnen als je niet zeker weet of de nabestaande hier wel met jou over wil praten. Ik denk dat nabestaanden dit zelf moeten aangeven of ernaar moeten hinten als ze over dit soort dingen willen praten, hoe moeilijk dat dan ook voor ze is.

  Jesse DiksJesse Diks4 maanden geleden
 • Mooi gemaakt moest wel beetje huilen toen ik dit zag. Waarom weet ik niet precies. Heel veel sterkte allemaal

  t tt t4 maanden geleden
 • Dank je wel.

  Mehmet Rumi DemirMehmet Rumi Demir4 maanden geleden
 • Wauw wat bijzonder en wat komt dit hard binnen! Zeer veel liefde en respect voor de dapperheid om dit te maken!

  Glitterende EenhoornGlitterende Eenhoorn4 maanden geleden
  • ik ben binnen binnen !!!

   Berta KreintjesBerta Kreintjes4 maanden geleden
 • Wat goed gedaan meid.

  Djee2007Djee20074 maanden geleden
 • Wrm is deze video geen trend geworden? Ik vind dat het meer gepubliceerd moet worden.

  Jokdeff jacksJokdeff jacks4 maanden geleden
 • Zal goed verhaal zijn geweest, maar door galm/echo waren opening en lezing moeilijk te volgen in Groningen

  Leendert Jan JoosseLeendert Jan Joosse4 maanden geleden
  • Dat Leendert Jan, hier is de documentaire terug te zien: www.npostart.nl/3lab/24-10-2020/VPWON_1321438.

   NieuwsuurNieuwsuur4 maanden geleden
 • Goed initiatief, ook meegemaakt met een kamaraad van mij. Respect voor het maken.

  Jouke YspeerdJouke Yspeerd4 maanden geleden
 • wat super dat je hier een film over heb gemaakt dank je wel door dit taboe te doorbreken...wel heftig maar dank je wel om hier aandacht aan te geven zodat er meer over gepraat kan worden.

  Vicky BergmanVicky Bergman4 maanden geleden
 • Wauw

  Sapnu PuasSapnu Puas4 maanden geleden
 • Wat hefig maar ook zo mooi dat dit zo blood besproken kan worden. "Waarom leef je niet meer voor mij" wat een prachtige maar gevaarlijk zin. Om die door je hoofd te spoken te hebben is doodeng respect naar iedereen die zich wel eens helemaal alleen of verloren voelt.

  Fatih GulsevenFatih Gulseven4 maanden geleden
 • Dit is zo heftig zeg... soms weetje eigenlijk de waarde niet van wat je hebt.

  Hasan Al badouiHasan Al badoui4 maanden geleden
NLworld