Waarom regen ons niet van de droogte gaat verlossen
3 okt. 2020
67 867 Weergaven
Misschien denk je: Nederland verdroogd? Nu het herfst is regent het toch weer volop? Maar het neerslagtekort in ons land is nog altijd enorm.
De uitzonderlijk droge zomers van de afgelopen jaren dragen daar natuurlijk aan bij, maar de verdroging in Nederland is vooral een bewuste politieke keuze. Water afvoeren naar de zee is namelijk al tientallen jaren beleid.
#droogte #regen #landbouw
We hebben allemaal boter op ons hoofd. We weten dit al meer dan 30 jaar en blijven kiezen voor maximale productie (centjes).
Het regent alle dagen,mens waar zit je verstand..
7:12 " ook wij moeten....." Nee de boeren moeten ophouden met water oppompen !!!?
Ja ook hier weer 10 jaar Rutte......hem interesseert de natuur geen hol !!????
Nieuwsuur is mijn favoriete Nederlandse NLworld kanaal. Altijd geweldige kwaliteit
Een fragment uit mijn eigen ervaring: we pompen water niet uit de grond maar uit de sloot als dat nodig is, want dit pompen is erg duur door de hoeveelheid diesel. Dat water sproeien we op het land waarvan een groot deel al in de grond zakt. Het land wordt opgegeten door koeien en het vocht pissen ze weer uit, en dat komt weer op het land terecht. Het is toch niet zo dat wij boeren dat water laten verdwijnen? Het komt van het land en het blijft daar.
Heidevelden en zandverstuivingen omzetten in bos houdt veel meer vocht vast
lekker op groenlinks stemmen jesse klaver die geven miljoenen aan de jihad voor hun oorlog
Waarom moet er betaald worden voor besproeiing. De expert geeft aan dat die de oplossing heeft om al het benodigde water voor besproeiing en drinken vast te houden in de bodem.. lijkt me dat dat de meest logische route is om te onderzoeken voordat er wordt overgegaan tot repressie
Weer pure propaganda tegen de boeren..
Sorry hoor nieuwsuur. Dit schuurt tegen het fake news aan! Jullie praten alleen maar over landbouw. In het hele stuk valt het woord veeteelt geen enkele keer! In Brabant wonen bijna 1 miljoen koeien en geschat 6 miljoen varkens! Een koe drinkt 100 tot 150 liter water per dag, een varken zit rond de 15 liter per dag! Moet ik het simpele rekensommetje voor jullie maken hoeveel liter dat per dag ongeveer is? Zet #veeteelt er maar bij met grote uitroeptekens hoor.
Zie je wel. Optyfen met die boeren.
Waarom zitten die bossen verwoesters en biomassa geilaars van een Groen Links nou in deze reportage. Nu vertrouw ik het niet meer.
Maar jullie grond is dood door COCAINE gemecalian DOODDDD WAT VOOR TROEP IN JULLIE REGIO IN LANDBOUW GROND KAPPOT GAAT maar toch door blijven kweken in die zelfde grond !!
Die boer van ZLTO wil het prijskaartje weer bij de maatschappij leggen. De boeren worden altijd ontzien! Weg met het CDA!
Nederland, wereldberoemd om z'n waterbeheer maar thuis lijkt de boel met pleisters aan elkaar te hangen. Misschien moet onze koning als afgestudeerd waterbeheerder ook eens een klap op tafel geven waarop Rutte lekker verantwoording mag afleggen, moet je eens kijken hoe snel en hoog het op de politieke agenda komt.
In Paraquay zagen we bij de Mennonieten in de provincie Chaco dat zij grote spaarbekkens hadden aangelegd bij de boerderijen. Een idee om daar eens te kijken hoe zij hun waterbeheer hebben geregeld?
We bezetten de tweede plaats op de wereldranglijst qua landbouwexport en dat als een van de kleinere landen ter wereld,ik denk dat ook genoegen kunnen nemen met een lagere ranking.Als we zo doorgaan denk ik dat dit meer schade oplevert aan de economie,dit afwegende tegen alle schades die dit veroorzaakt.Er zijn alleen al 1 miljoen woningen die hierdoor dreigen te verzakken en dat is nog maar het tipje.Waarschijnlijk hebben we nog niet geleerd van wat er in groningen is gebeurd door de gasboringen.Maar we leven met een als het kalf verdronken is,demp men de put overheid. Schade en compensenatieregelingen worden wel weer verhaalt via heffingen en belastingen,zo kunnen overheden hun fouten weer compenseren.
Interessant! Hier nog een doku over bodem, water & co2 vasthouden! www.netflix.com/title/81321999?s=i&trkid=13747225
Interessant
Dier kan niet meer samenleven in vrede.. beetje geven en nemen is niet meer het normaal :''| Zo hebberig..
Waarom we continue angst zaaien?
Wat? Hebben ze een eigen waterput, en betalen ze niets voor beregenen??
Bring in those cute natural God Blessed engineer :''| BEAVERS... Wilde dieren in Nederland zijn gewoon helemaal uitgestorven..15 jaar+ geleden zag ik nog veel egels libelle, vlinders, schattige ronde hommels die aan mijn ijs zaten x''D Ben zo vaak gestoken als kleuter, probeerde mijn ijs te schudden om hommel eraf te krijgen mijn hele ijs belande altijd on trottoire x''D Ah well sh*t happens lol! Nu echt triest kinderen weten niet eens meer wat normale natuur meer is in eigen tuin.. Allemaal tegels en parasol... x''D.. Mens & Dier kan niet meer samenleven in vrede.. beetje geven en nemen is niet meer het normaal :''| Zo hebberig..
opwarming van de aarde én minder regen.
Superlatief
Omhoog dan maar weer die grondwater stand.
Prima item
Water vasthouden lijkt mij zeker een goed plan. Daar zou je dan het hele jaar profijt van kunnen hebben!
Waarom spoel ik het toilet door met drinkbaar water om het vervolgens te vervuilen? Kan dit bij nieuwbouw in de bouwvoorschriften worden aangepakt? Politiek, urbanisten en architecten spelen een cruciale rol in de verdeling van het water. Het resultaat heeft voor jaren een impact. Cfr. De Belgische architect Van De Velde wiens vrouw zelf wou koken. Het bracht de keuken van het sousterrain naar het niveau van de eet- en leefkamer en bracht een verandering in de levenswijze tot in de mode toe. Alles is met alles verbonden...
van de tuin. Is wel duur maar je moet ergens beginnen.
Goede video, erg duidelijk.
verwerkt. Want ook die vuilniswagens stoten stikstofdioxide uit.
*Het coronavirus behoort tot de lichtere straf, vóór de strengre straf, zodat ze (de mensen) zich misschien zullen bekeren.* Imam Nasser Mohammad Al-Yamani Rajab - 1441AH - 10 AD 2020 - 03 - 05 Pm 12:51 (Volgens de officiële tijd van [Mekka] moeder van steden) ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــ 👇👇👇 www.mahdialumma.com/showthread.php?p=326459
DRASTISCH verminderen en alleen voor de eigen bevolking verbouwen. Dan zou er veel meer ruimte zijn voor zowel de mens als de natuur. Ook het stikstof en gas probleem
Maar hoe kunnen we hier dan aan bijdragen?
Water vasthouden lijkt mij zeker een goed plan. Daar zou je dan het hele jaar profijt van kunnen hebben!
het zou zomaar de wil van allah kunnen zijn lol
Nou zou ik als "consument" willen weten wat ik er tegen kan doen!!! Bepaalde producten van Nederlandse boeren vermijden ?
Politieke propaganda
Dus 80% van ons voedsel is voor de export en het zorgt ook nog eens voor onze verzakking. Aanpakken die boeren !
Wat? Hebben ze een eigen waterput, en betalen ze niets voor beregenen??
Tjonge dit kreeg ik allemaal al bij milieukunde op de UvA in....... 1986. Blij dat de boeren het nu ook zien. Helaas is er al heel veel schade gedaan. Wat mensen nu nog moeten weten is dat in het westen het land door verdroging inklinkt en met 1 cm per jaar sneller dan anders naar bededen zakt. Dus dat betekent een extra zeespiegelstijging (en rivierspiegelstijging) van 1 meter per eeuw. Dus als we zo doorgaan, zijn we over twee eeuwen gewoon allemaal Duits aan het praten, want dan is dit deel van de wereld een duikersparadijs.
@Ronald de Rooij Ronald als ik door Nederland rij zie ik het aantal boerenbedrijven overal afnemen. Als de boer is gestopt word dat volgebouwd, woonwijken industrie zonneweides. Denk dat de extreme bevolkingsgroei van de laatste jaren het grootste probleem is. Boeren zie ik al afnemen en aanpassen maar Nederland word helemaal volgebouwd.
@bcvbb hyui Er is niets politieks of ideologisch aan de natuurwetten. Daar gaat het parlement niet over. De natuur doet wat het doet en doet dat volgens de wetten van de fysica.
Dit verhaal past precies in het Linkse Klimaat verhaal! Na de zomer van 2018 die gelijk stond aan die van 1976. Links doet als of zij begaan zijn met de Natuur. Onder tussen
Ze hadden wel mogen melden dat de lange droge periodes van de laatste jaren tot problemen heeft geleid. Als ook de oplossing daarvan is om water vast te houden in de winter dan zal niemand daar op tegen zijn. Extrapolerend zou men ook kunnen denken aan minder (intensieve) landbouw door bv alleen landbouw te bedrijven voor eigen voedselvoorziening en door minder bevolking in dit land.
Dat laatste klinkt aannemelijk maar uitsluitend produceren voor eigen gebruik gaat ook ten koste van het BNP en werkgelegenheid.
Omhoog dan maar weer die grondwater stand.
opwarming van de aarde én minder regen.
Water vasthouden lijkt mij zeker een goed plan. Daar zou je dan het hele jaar profijt van kunnen hebben!
Ik heb een tank van 6000 liter ingegraven voor het opvangen van regenwater. Het water gaat gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, wasmachine en het besproeien van de tuin. Is wel duur maar je moet ergens beginnen.
@Denszie the first En die 100k ook hun tuintjes nog eens vol leggen met grijze tegels.
@Sophisticated Stupid-Monkey ja alle beetjes helpen :)
@Denszie the first Ach misschien ben ik optimist tegen beter weten in. Ik doe wat ik kan en hoop dat het een beetje helpt.
Leuk voor je maar ja als er ieder jaar 100.000 mensen bij komen in Nederland wat voor zin heeft het dan.
We moeten meer zelfvoorzienend worden. Dat betekent kleinschalige voedselproductie van de gemeenschap zelfs in grote steden kan dat. Kleine moestuinen, zelfs op balkonnen en dakterrassen hebben veel hogere productiewaarden dan grote akkers met monoculturen. Sowieso moet Nederland de export van agrarische producten DRASTISCH verminderen en alleen voor de eigen bevolking verbouwen. Dan zou er veel meer ruimte zijn voor zowel de mens als de natuur. Ook het stikstof en gas probleem kunnen tegelijk worden opgelost met biogas productie (kleinschalig) voor wijken waar tevens naast mest van de boeren ook het groenafval van huishouden in kan worden verwerkt. Want ook die vuilniswagens stoten stikstofdioxide uit.
Paludicultuur. Dat is agricultuur op een natte bodem. Dan hoeven we ook niet het waterpeil te verlagen. Zo zakt Nederland niet verder en kan de natuur weer opbloeien
De overheid is zowiezo oostindiesdoof kwa klimaat zaken 🤦🏼♀️
Nou zou ik als "consument" willen weten wat ik er tegen kan doen!!! Bepaalde producten van Nederlandse boeren vermijden ?
Misschien kun je beter Nederland vermijden
Waarom vermijden?
waarom vangen en verspreiden ze niet het water van de rivieren van NL, al dat zoetwater stroomt zo de zee in🤔, dus de boeren zijn weer de duppe, vergeet niet hun zorgen voor onze eten, en dan weer belasting heffen voor sproeien belachelijk
Och, weer een stelletje Linkse koekers denken dat de Tijd der Einde eraan komt.... Dit gebeurd al biljoenen jaren mensen... laat je niet Hersenspoelen.... Dat nederland uit droogt heeft niks met de boeren te maken, het heeft ermee te maken dat wij onze grondwater weg tappen om onder de zee spiegel te kunnen blijven leven... Dus stoppen met de grondwater leven laag te houden, dan maar wat meer door de modder, en niet zo zeiken mensen.
BambiRival . Liegen is zeker geen mooie eigenschap van de mens, en ieder mens doet het. Je mensbeeld is wat te cynisch misschien . Er is ook veel bereikt met als gevolg hier en daar milieuschade en wellicht een kleine opwarming van de aarde. Hopelijk blijft de aarde zo mooi als die is. Het vaststellen van de leeftijd van het heelal is overigens niet erg ingewikkeld met onze huidige telescopen . [hubble telescoop] we weten de snelheid van het licht en met de telescoop kijken we in feite terug in de tijd. Het licht van de zon doet er acht seconde over om de aarde te bereiken en het licht van de verste objecten 13,7 miljard jaar . Dus als je naar de zon kijkt zie je die zoals hij er acht seconde daarvoor uitzag. Als je dus extreem ver kijkt zie je het baby heelal van net na de oerknal. Het is dus meetbaar , je draait de film terug als het ware.
@Oswald Veroor tja als jij alles geloof wat Men denkt te weten over de oudheid van de aarde en het heelal vraag ik er vaak een vraagteken of het wel waarheid is, zoals nu gebleken is wordt er meer Gelogen door de mens dan de waarheid gesproken... ik bedoelde er verder ook alleen maar mee dat dit compleet Normaal is wat er op de wereld gaande is in de natuur.... alles heeft een effect, en dat de mens denkt dat wij daar een verandering in kunnen zijn is de grootse bullshit ooit uitgesproken, de wereld heeft al meerdere malen volledig in brand gestaan en volledig bevroren, dus hoe komt men er nu ineens mee dat wij global warming veroorzaken, met duizenden leugens erachter waarom.... en dat moeten wij dan ook ineens oplossen... ga toch weg met je geschiedenis, ik geloof er nog maar weinig van, tot nu toe geloof ik het meeste met wat ik met mijn EIGEN ogen en oren en neus kan zien voelen en ruiken.. Verder zijn mensen toch maar leugenachtige beesten waar we geen flikker aan hebben, en het wordt alsmaar gekker, Gelukkig zal deze prachtige Planeet nog miljarde jaren blijven leven, Behalve de mens natuurlijk :)
BambiRival hmmm ja das waar. Maar het onderwerp ging wel over deze planeet. Bovendien is het heelal 13,7 miljard jaar oud. Er is niets bekend over andere heelallen. Dus biljoenen jaren blijft een foute opmerking. Maar verder was ik niet zo serieus hoor. Word allemaal als heel erg voorgesteld maar ben het met je eens dat er weinig mis is wat betreft dit onderwerp. Niet zeiken verder inderdaad
@Oswald Veroor praat ik alleen over de aarde, zover als ik mijn comment lees staat er niks over dat ik het alleen over deze planeet heb waar wij op mogen leven....
BambiRival . Biljoenen jaren is ietwat overdreven. De aarde is 5 miljard jaar oud . 😜
Er zijn genoef voorbeelden van weilanden waar het vroeger nat, drassig was met een grote diversiteit aan vogels en waar nu helemaal niets meet te vinden zit. Kijk daarentegen naar de zilte meren achter de Hondbosche Zeewering en er zit genoeg leven. maak maar een pilot waarbij je 10km2 gedurende vijf jaar aanpast zonder te letten op stikstof of landbouw eromheen. Ik geloof niet zo in dat stikstof verhaal. En laat de boeren in die gebieden ook maar gieren in plaats van injecteren. Moet je kijken hoeveel vogels dat aantrekt op al die zaden en ander grut waar ze op af komen. Verder, het klopt dat de waterschappen sinds de jaren 70 al het water afvoeren, dat we nu weer moeten herstellen. Fijn beleid dat de belastingbetaler opnieuw ervoor kan betalen. Maar naar mijn mening ben je er daar niet volledig mee. Het probleem is dat je water ergens moet opslaan. En dan heb je opeens heel veel capaciteit nodig.
Goede video, erg duidelijk.
Alleen weer heel eenzijdig
Dit verhaal past precies in het Linkse Klimaat verhaal! Na de zomer van 2018 die gelijk stond aan die van 1976. Links doet als of zij begaan zijn met de Natuur. Onder tussen blijven de grenzen open staan. Voor eco vluchtelingen die allemaal woningen moeten hebben. Ten koste vd Natuur! Natuur bescherm je door de zaak vol te bouwen volgens linkse logica.
Vanaf 2014 trek ik al aan de bel!!!! we verstenen! de bodem verbeteraar compost werkt als spons! maar vergeet de Bomen niet?! de BOMEN die 150 liter per dag per stuk opnemen! Nederland is geen BOMEN land!!!
Ten tweede kan je de landbouw niet alle schuld opleggen! De landbouw werd verplicht om de mest injecteur te gebruiken! daardoor is de eerste 15 cm van de bodem dicht geslipt en alles behalve water doorlatend! dus de overheid heeft hier het grootste debet aan! niet de boer!
Laten we eerst eens stoppen met NL te verharden. De nieuwe steden nemen de natuur, terwijl je in de stad ook omhoog kan, kleiner bouwen of zorgen dat de bevolking krimpt.
Gelul een probleem creëren wat er niet is.
@Denszie the first hahaha ja een schuldcomplex aanpraten daar is overheid of in dit geval het schatrijke 'Waterschap' goed in.
Bastiaan nadat ik dit filmpje gezien heb drink ik geen water meer. Je moet toch ergens beginnen
iedereen buiten pissen!!
Goede documentaire! Maar toch vind ik dat jullie een erg vertekenend beeld laten zien. Ten eerste is het wèl een gevolg van klimaat verandering als je het mij vraagt. Hoe kun je in hemelsnaam 2019 vergelijken met 1910 als in west Nederland veel meer neerslag gevallen is dan in het oosten?? Maak die vergelijking dan met 2020 of 2018 (waarin het groeiseizoen veel droger verlopen is dan 1910). Daarnaast zegt de totale hoeveelheid neerslag NIETS over de verspreiding waarin neerslag valt. Je kunt dan niet concluderen dat klimaatopwarming niet de oorzaak is, veel te makkelijk. Ten tweede, ik vraag mij af hoe grondwater nog kan helpen als de gehele lente kurkdroog verloopt (2020)? De bovenlaag zal kurkdroog blijven als er geen regen valt.. dan kun je wel gaan draineren, maar wie gaat dat betalen??? En ik neem aan dat water vasthouden in het slootrijke westen tamelijk makkelijker gaat dan in het oosten.. Desalniettemin ben ik het er mee eens dat er wat moet gebeuren, maar boeren als hoofdoorzaak zien vind ik veel te makkelijk. Ik kan je vertellen, als volgend jaar wéér zo droog verloopt en men mag niet beregenen, zal het een grote ramp worden, en daar kan het grondwater niet veel aan veranderen denk ik.
Voor zo'n belangrijk onderwerp komt dit filmpje met een zwak, eenzijdig en slecht onderbouwd verhaal. De centrale, twijfelachtige veronderstelling is dat gebrek aan regen en klimaatveranderingen geen invloed hebben gehad op het ontstaan van droogte in Nederland. Dit wordt helemaal niet onderbouwd door de feiten. Het filmpje gaat volledig voorbij aan het feit dat Nederland een aantal uitzonderlijk lange perioden heeft gehad zonder regen. Hierdoor is het hele filmpje ongeloofwaardig. Zowel de natuur als boeren hebben onder de droogte van de afgelopen jaren te lijden. Eenzijdig en kortzichtig om dat probleem voor boeren niet te belichten. De politiek zal ongetwijfeld gefaald hebben, maar dit filmpje blijkt zelf nogal politiek gekleurd. Verder in het filmpje komt de opportunistische aap uit de mouw: het is een groen-links promotie filmpje.
Gast het zakkende grondwater is al decennia lang een bekend probleem wat er voor zorgt dat de natuur het steeds moeilijker krijgt. De droge jaren maken het alleen zichtbaarder voor mensen die het pas iets interesseert als de dingen hen persoonlijk raken.
jeroen kan je geen ongelijk geven hier inderdaad een gast die hier een uitleg geeft om van te janken, een type dat om aandacht smeekt met het carisma van een stofferige kantoor klerk in de vroegere jaren ,zielig gast zo wie zo
All there is is frequency vibration energy program's 😉jou lichaam je consoiussness de natuur je leven is electric crystal programma energy's water is ook programeerbaar doe ik ook met mijn consoiussness water programeren ook jou lichaamswater 😉water memory bij doopen gebruiken ze dat ook 😉alleen ik in het groot😉kan alleen als je kundalini awaken ben bevat je lichaam meer chi energy😉maar jij kun als je glas water in hand heb ook met je gedachten consoiussness je water blessen 😉good positive energy of negative energy er bestaat alleen plus of min😉ook in beeld 😯
Staan teveel masten apen frequency vibration energy in de ether verdroog de photons warmte en daar tussen zweef condens normaal
Er wordt op kleine schaal al wel gewerkt aan goede oplossingen. Zo is Waterschap Rijn en IJssel bezig met een gebiedsproject tussen Vorden en Ruurlo ( in de Achterhoek) dat is gericht op het terugdringen van de verdroging. Daarbij worden stukje bij beetje afspraken gemaakt met grondeigenaren ( landgoedeigenaren, boeren, particulieren) om het oude watersysteem te herstellen. De bedoeling is om veel meer water in de bodem op slaan en het niet af te voeren. Dat kan door in het hele gebied watergangen flink te verondiepen. Wanneer dat in de hele Achterhoek zou gebeuren, dan zou er een hoeveel extra water in de bodem worden opgeslagen gelijk aan 1/3 deel van de inhoud van het IJsselmeer. Datzelfde zou je ook in Twente kunnen doen, met hetzelfde effect. Het betekent wel dat de lage delen nat worden: daar kan je niet meer in februari het land op, maar misschien pas in mei. Hoewel het een goed project is en qua schaal groter dan dat andere waterschappen recentelijk ook al hebben uitgevoerd, is het nog steeds erg klein. Om "snel" een einde te kunnen maken aan de verdroging, zou een dergelijke aanpak op alle droge zandgronden moeten worden uitgevoerd. Ook het wettelijk instrumentarium dat daarvoor nodig is "integrale herinrichting" zou weer eens uit de la gehaald moeten worden en afgestoft. En een organisatie als de Dienst Landelijk Gebied die tot voor kort dit soort groet herinrichtingsprojecten uitvoerde, zou weer opgetuigd moeten worden. Wellicht wel met wat aangepaste doelstellingen. ( want of we nog een schaalvergrotingsslag in de landbouw nodig hebben is zeer de vraag, maar een betere verkaveling - alle grond bij huis - zou voor veel boeren zeer welkom zijn. Er wordt nu heel wat geld verspild voor transport van en naar allerlei verafgelegen percelen) Op korte termijn kunnen overigens alle waterschappen al starten met het vasthouden van meer water door niet zo rigoreus alle planten uit de watergangen en van de oevers weg te maaien, maar lekker laten staan. Dan hoeven er in de winter ook geen opblaasbare balgen worden uitgedeeld om de duikers mee dicht te stoppen zodat het water niet wegloopt - wat nu wel gebeurt. Het uitgespaarde geld kan vast in een potje voor de herinrichting. Maar wat ook nodig is , is een financiële prikkel voor de boeren om mee te doen. Het is nu nog steeds erg goedkoop om te beregenen, omdat alleen de kosten van de diesel meewegen in het besluit om te beregenen. Een oude trekker naast de put neerzetten en klaar is Kees. Dus een stevige grondwaterheffing kan het beregenen afremmen. Verder moet er eens goed gekeken worden naar kostentoedelingsverordening van de waterschappen. Nu betalen de burgers 80% van de kosten voor het beheer van het watersysteem, dat geheel is ingericht en onderhouden wordt om te landbouw maximaal te bedienen. Wanneer die kosten neergelegd zouden worden bij de degene die ze veroorzaakt, zouden er wellicht ook andere oplossingen in beeld komen en op zijn minst het onderhoud geëxtensiveerd kunnen worden. Welke oplossing er ook gekozen wordt, het droogteprobleem kan alleen maar opgelost worden met een stevige regie van de overheid op het proces en een goed mix aan instrumenten, niet alleen geld, maar sturing op de ruimtelijke ontwikkeling, en de mogelijkheid en de wil om door te pakken en oplossingen wettelijk af te dwingen.
Wat gebeurt er met elke liter regen water die in bebouwd gebied valt? Die krijgt niet veel kans om in het grondwater terecht te komen. Wordt helemaal niet over gesproken
@Gerrit Kamphuis En er komen ieder jaar nog is 100.000 mensen bij puur door immigratie zijn we helemaal gek geworden. Als de pleuris uitbreekt sta ik meteen bij al die linkse mensen op de stoep om huis en haard leeg te trekken.
Helemaal mee eens de steden zijn veel grooter als 100 jaar terug asfalt veel meer 6 miljoen mensen gebruikte toen 7 cub per gezin nu 170 cub per gezin word niet over gesproken die grashoff probeert de boeren terug te pakken
Meer belasting gaat verdroging niet tegen. Wat een kutverhaal om meer geld uit zakken te trekken. Er zijn genoeg andere ideeën.!!
Tjah, als iemand van Groenlinks het woord krijgt in een item. Weet je gewoon welke kant het opgaat. Laat de natuur nu lekker herstellen met al die regen.
Tijd om de waterleidingen te fixen dan
Erg goed item, dacht namelijk altijd dat het kwam door de klimaatverandering waardoor er te weinig neerslag viel..
Jeroen Dijkgraaf wat komen jij hier zo proaten teken mai? Teken mai? 🤷🏻♂️
... en lange perioden met weinig of geen neerslag leiden tot... droogte. Dat was duidelijk het geval de laatste jaren, maar daar stapt dit item juist overheen. Dat maakt het juist niet zo'n goed item volgens mij.
Allemaal heel erg zonde. Zeer herkenbaar ook in Drenthe. Natuur wordt verwoest, elk jaar weer verder. Wat krijgen we ervoot terug? Gigantische percelen met raaigras, totaal strakke groene veldnzover je kunt kijken, zonder één bloemetje, zonder insecten. Dood landschap. Alleen voor gras productie voor wintervoer voor veeteelt. Ik vind het dood en doodzonde
Wat ik niet begrijp dat er niet al lang het zeewater wordt gezuiverd wanneer alle kustlanden in de Wereld dit zouden doen zal er geen onnodige droogtes meer hoeven plaats te vinden . Het zeewater kan ook verder getransporteerd worden naar binnenlanden . Welke zelf met eigen zuiveringsinstallaties dit drinkbaar kunnen maken. Nota bene elke solo wereldzeiler heeft een eenvoudig filter aan boord waarmee hij dit kan zuiveren voor consumptie gebruik , hoe moeilijk moet dit dus zijn ? Tevens kan het de stijging van het zeewater tegen gaan . Als derde voordeel kan het restproduct namelijk zout gaan exploiteren. Nu is de situatie zo wanneer er langere tijd geen regen valt , de boeren hier direct de dupe van worden er worden hun dan gelijk beperkingen opgelegd door de overheid wat de agrarische sector niet ten goede komt. Al zou het zuiveren van zeewater wat méér kosten, wat ik zeer betwijfel , is dat het allerzins toch waard. Met deze opzet kan ook het watertekort Wereldwijd worden opgelost .
Met dank aan decennia in de houdgreep van CDA en LTO
Jezes schreeuw niet zo mens, ik krijg er koppijn van.
Dus toch zijn wij het weer zelf die dit direct veroorzaken... We denken alleen maar aan de economie. Geld, geld, geld. Maar een beetje normaal omgaan met de natuur en onze eigen leefomgeving? Ho maar, tot het uit de hand loopt en we de gevolgen eindelijk eens op ons bord krijgen. Steeds maar weer hetzelfde, ik vraag me af wanneer we het zullen leren. Wat landbouw betreft moeten we omschakelen naar een circulair system en misschien zelfs een volledig zelfvoorzienend systeem als permacultuur. Maar ja, dat is niet optimaal voor de markt, dus boeren die dat proberen zullen het lastig hebben. De markt vraagt om grootschalige productie, zo snel mogelijk. Dus dan doen we dat. Misschien wordt het eens tijd dat wij de markt niet meer op de eerste plaats hebben, maar veel breder gaan nadenken over hoe wij onze voedselproductie (en meer) inrichten.
Watergebruik in Nederland: www.clo.nl/indicatoren/nl0057-waterwinning-en-verbruik-nederland
Rotboeren
Het KNMI verteld ons dat wij met extreme droogte te maken hebben door gebrek aan regenval en overmatige temperaturen. Elke maand nieuwe records. Te warm, te droog enz.. Dit is wel een heel interessante kijk op het probleem. Dus toch minder boeren. Het is ook idioot dat wij de tweede landbouwproducten ter wereld zijn. Dat met een land zo groot als een postzegel...
Daarnaast is ons land kennelijk koploper op het gebied van watermanagement, maar daar blijkt de politiek te hebben gefaald. Helaas wordt gebrek aan goed watermanagement vooral neergelegd bij de boeren, terwijl de boeren juist hebben geleden onder de droogte.
Zeer interessant onderwerp, ik ben zeer nieuwsgierig naar meer info. Bedankt!
@Hendrik Peters Er is geen woningnood maar een immigratie probleem.
@Hendrik Peters Heb jij een plaat voor je hoofd? Er moeten ieder jaar 70.000 huizen gebouwd worden voor de immigranten. Als je geen immigratie hebt neemt de bevolking af. Waarom niet de immigratie gebruiken om de bevolking op peil te houden?. Waarom moeten het er zoveel zijn? Alles komt in de verdrukking. Jongeren komen nu bijna niet aan een betaalbare woning. Daardoor zijn ze pas op latere leeftijd in staat om een gezin te starten.
Denszie the first Dat komt omdat er weinig kleine boeren meer over zijn, het zijn allemaal grote commerciële geautomatiseerde organisaties worden. Die woonwijken die gebouwd worden, komt door de woningnood in Nederland dat is niets nieuws.
@Hendrik Peters Dat ik vind dat deze video heel eenzijdig is. Als ik in mijn omgeving rond rij zie ik dat het aantal boerenbedrijven al drastisch is afgenomen. Op die plekken staan nu industriegebieden en nieuwe woonwijken.
Denszie the first Wat heeft deze opmerking voor toegevoegde waarde?
Aan het einde wordt gezegd dat individuen ook een steentje bij kunnen dragen, maar niet hoe dan. Jammer!
Dat leert iedereen op school toch? Korter douchen, het water niet laten doorlopen tijdens tandenpoetsen etc..
Hier trap ik niet in. 3kwart waarheden. Het ligt wél aan klimaatverandering, of wil je me wijs maken dat de planten verbranden door tekort aan water? Nee, niet binnen een dag.
maar wel met zulke hogen temperaturen die we in de laatste 3 zomers hebben gezien
Dat we nu niet massaal demonstreren in Den Haag voor hogere grondwaterstanden is voor mij een raadsel.
@Edo Knibbe Dat klopt alleen als het gaat om droogte op hoge zandgronden, maar het probleem zit in een veel grotere context met een enorme vracht nuances. O.a. regionale verschillen, wensen en veiligheidseisen spelen hierin een rol. Daarom is uw reactie "Dat we nu niet massaal demonstreren in Den Haag voor hogere grondwaterstanden is voor mij een raadsel", volstrekt onzinnig en alleen gericht op het droogteprobleem.
@Ronald Nieuwenhuis Het beantwoordt juist de kern van het probleem. Te lage waterstanden met voldoende regen hebben catostrofale gevolgen.
Dat komt omdat jij blijkbaar het antwoord op een enorm lastig vraagstuk uit dit filmpje kan halen terwijl de rest van Nederland dat niet kan. En terecht, want dit filmpje raakt alleen de oppervlakte van deze kwestie. Beetje simpele reactie eerlijk gezegd.
Alsof hogere grondwaterstanden in Holland ook maar enig effect zullen hebben op de hoger gelegen zandgronden.
Helaas is dit één van vele onderwerpen waar de meeste mensen niets van weten of niet eens om geven
Geloof niks van die nos
Het gaat idd over water vasthouden om de te lage grondwaterstand te laten herstellen. En wat is de voornaamste reden van die te lage grondwaterstand? Precies het verbruik voor/door waterwinning, industrie. Voor energie zal waarschijnlijk vooral voor koelen zijn(opwarmen zeewater???).
www.clo.nl/indicatoren/nl0057-waterwinning-en-verbruik-nederland
Heb je ook gezien hoe extreem veel er gebouwd is in de laatste paar jaren dat water gaat ook allemaal het riool in
Interessante documentaire. Ik woon zelf in een grote stad in de randstad. Als het hier regent, gaat al dat water zo het riool in en weg. Terwijl de grond wel verzakt (stoeptegels liggen los, boomwortels komen omhoog). Wat nu als we in Nederland meer spaarbekkens zouden aanleggen? Bij hevige regenval opvangen en in tijden van droogte gebruiken.
Daar wordt tegenwoordig bij weginrichting zeker rekening mee gehouden, kan alleen niet allemaal op stel en sprong.
Nederland is te klein de bevolking groeit te hard.
Waterschappen hebben boeren zoveel stemmen in dat natuurbeheerders niks in te brengen hebben. Burgers betalen voor de vernietiging van hun leefomgeving.
@Noeraldin Kabam Ook natuur heeft geborde zetels, die vergeet jij voor het gemak even. Burgers stemmen niet overtuigend, max 40 %, dus blijkbaar interesseert ze het niet.
Toone2258 daarom gaat het zo lekker zeker, in het natste land ter wereld water tekorten. Omdat die zogenaamde boeren en boerenbedrijven voor het algemeen goed hebben zitten zorgen op hun geborgede zetels en niet voor hun eigen portemonnee. Als de boeren en bedrijven niet de overhand hadden had er jaren geleden al iets veranderd aan iets wat al jaren een probleem was en niet nu pas nu het voor iedereen een zichtbaar probleem is.
Dat is dus niet waar. Er zijn geborgde zetels, en zetels via stemrecht. Geborgde zetels gaan naar onbebouwd(landbouwgrond), natuur en industrie. 3 groepen die zeer afhankelijk zijn van water, maar ook veel kennis hebben over waterbeheer. De democratische zetels zijn voor de burgers, maar zeker niet populair. De opkomstpercentages liggen al jaren onder de 40% Daarnaast betaal je voor landbouwgrond per hectare waterschapsbelasting: al gauw 105 euro per hectare. (Maar een boer heeft al wel snel 50+ hectare) Je betaalt ook ongeeer 105 euro per jaar een woning aan waterschapsbelasting. (Zowel voor stallen/schuren en huizen betaal je ook waterschapsbelasting obv woz waarde)
Alweer die boeren.... die hebben dus duidelijk hulp nodig om eindelijk te leren veranderen. Geen onderzoeken meer doen, gewoon beginnen. Overigens doet dezelfde discussie zich in het westen en noorden ook voor; de verdroging van de veenweide gebieden. En die hebben ook nog eens een hoge CO2 uitstoot en bodemdaling tot gevolg. Dat weten we al lang maar we kijken naar elkaar en gaan onverstoord verder met bodem uitputting.
Dat komt omdat de boeren (zoals de rest van de economie) hun productie afstemt op maximale winst en niet op wat wij nodig hebben of wat de natuur aankan. Niet alleen de boeren, maar heel NL wordt geteisterd door economie-centraal denken waarbij andere belangrijke factoren zoals de natuur totaal vergeten worden of slechts als voetnoot gelden. Het is een volledig éénzijdige instelling die tot talloze problemen leidt.
En in gouda pompen ze lekker verder omdat de kelders onder water lopen
En verstening uit tuinen halen :)
Mooie artikel. Nog meer van deze.
De bovenste 5~10CM heeft inderdaad niet genoeg vocht, dit zien we ook terug in het achteruitgaan en/of ontbreken van mossen. Hoog/laag veen. Verandering van het landschap door erosie is de sleutel. Natuur deed het altijd goed, tot we als mensheid alles gingen reguleren.
Wat een tendentieus en niet op feiten gebaseerd verhaal! In het jaar 1910 is bijvoorbeeld veel meer regen gevallen in De Bilt (maar ook bij andere meetstations) dan in 2019. De landbouw pompt maar een fractie van het grondwater op vergeleken met de industrie en de drinkwaterproducenten. Bovendien vangt de landbouw regenwater op en houdt het tegenwoordig zoveel mogelijk vast terwijl het in stedelijk gebied voor een groot deel rechtstreeks in het riool beland. Het is altijd makkelijk om een minderheid de schuld te geven van een probleem terwijl we zelf de kop in het zand steken.
...ik zie het nog gebeuren dat in plaats van water minder weg te pompen er een waterpijplijn komt vanuit het IJsselmeer terug naar de langbouwgebieden. Maar de natuur ...heeft daar nog steeds niets aan. We denken nu eventueel - omdat deze video zinvol is - dat onze overheid eindelijk iets van de overjarige aanbevelingen gaat omzetten. Maar eenzijdig beleid onder velerlei verschillende regeringen door alle jaartienden heen is toch de enige referentie die er is om te vorspellen wat soort beslissingen er gaan komen. Dus daarom verwacht ik meer van hetzelfde of nog gekkere dingen.
Waterpijplijn? We hebben al sluizen hoor. Die kunnen buiten schutten ook spuien.
Kijken naar de documentaire Kiss the Ground op Netflix!
-Voor de 1% procent die dit ziet, ik hoop dat je miljonair word!- Like als je dat ook wilt🤤
In de waterschappen hebben de boeren en de industrie een beslissende invloed door hun geborgde zetels in het bestuur. Zolang burgers weinig te vertellen hebben in de waterschappen, lossen we de problemen in het waterbeheer niet op.
Bij ons waterschap is maar 1 zetel bezet door een boer en de rest door stedelingen.
Heb jarenlang in Brasil geboerd, en als je daar wild beregenen heb je een vergunning nodig. Als je die vergunning niet hebt, mag een bank je niet financieren. men mag water op pompen tot maximaal 30% van het water wat op de op-pomp-plaats aanwezig is, wat wordt berekend vanuit de jaarlijkse neerslag van het betreffende stroomgebied tot aan de op-pomp-plaats. als de 30% bereikt is worden geen vergunningen voor het desbetreffende gebied meer afgegeven, wie het eerst komt, het eerst maalt
Op ruim 70% van onze landbouw grond is al een beregeningsverbod op aardappelen en tomaten vanwege een mogelijke bruinrot uitbraak. De boetes zijn hoog en bij een eventuele uitbraak is de oogst verloren want deze dient vernietigd te worden. Bruinrot is niet direct schadelijk voor mensen maar wel indirect daar er schaarste kan ontstaan als het echt mis gaat. Bruinrot zit hier in het oppervlakte water dus een eventuele overstroming omdat we de grond natter wilde hebben kan catastrofaal zijn. Daarbij komt de meeste landbouwgrond van onder de zeespiegel weg wat oorspronkelijk helemaal niets liet groeien. Wij hebben het juist vruchtbaar gemaakt en niet andersom wat hier beweert wordt dat wij de grond uitdrogen en niet vruchtbaar maken. Elk verhaal heeft een keerzijde.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp is al actief bezig met dit onderwerp. Zij gaat als pilot in de bestaande woonwijk Klapwijk regenwater opslaan in de ondergrond, een Urban Water Buffer, om dit water in tijden van droogte te kunnen hergebruiken. Zo wordt het grondwaterpeil gedurende het jaar gelijk gehouden. Dit moet verdroging en verzakkingen in de ondergrond tegen gaan. De gemeente wordt hierbij geadviseerd door FieldFactors. fieldfactors.com/en/projects/active-groundwatermanagement-klapwijk www.klimaatbestendigklapwijk.nl/
Interessante projecten, maar het beleid in Pijnacker-Nootdorp zal geen invloed hebben op hoger gelegen zandgronden uit dit filmpje
Goed te horen dat provincie NB gaat handhaven op beregening!
"...ook wij als consumenten kunnen hieraan bijdragen". Dit is weer zo'n fantastische verantwoordelijkheidsverdraaiing. Jullie melden dat er meer regenwater valt, dus het enige wat er moet gebeuren is efficiëntie inbouwen om het water vast te houden, hoe ga ik als consument dat doen? De grond vragen meer grondwater vast te houden? Dammen bouwen om weilanden onder water te zetten? Dit lijkt mij een politiek verhaal. Beetje halve informatie verstrekking dit.
Wat denk van minder verstening van tuinen? Ik zie nog steeds veel te weinig gebeuren dat na een herstrating een groene tuin behouden blijft.
Nieuwsuur is dat geen staatspropaganda omroep!!
Money, money, money.....
Heel interessant. Daar hebben de meesten geen weet van. Heb het naar verschillende vrienden( buitenland) en familie in Nederland( en buitenland) doorgestuurd!
Stapels (dure) rapporten waar nooit iets mee wordt gedaan...Niet alleen hier, in elk domein is dit de norm. Van het stikstof-dossier tot aan de privatisering van de zorg.... ...keer op keer op jaar na jaar. Kennis en inzicht doen in de Nederlandse politiek er niet toe. Conclusie...
@Otto Roth idd dat zien we nu zelfs ook bij "Groen"Links - dat in Amsterdam winst uit vastgoed veel en veel belangrijker vindt dan een leefbare groene wijk. www.parool.nl/columns-opinie/prijsschieten-groenlinks-lijkt-meer-oog-te-hebben-voor-identiteitspolitiek~b4df8afa/
..of liever: na ons de verwoestijning.
Snel geld zien te verdienen en na ons de zondvloed, dat is het adagium van de huidige vorm van kapitalisme. Lange termijn doet er niet toe, problemen lossen we dan wel weer op, nu je kans grijpen en verantwoordelijkheid afschuiven. Tja, het probleem zit diep.
Het is zo'n duidelijk verhaal, ik begrijp niet dat de overheid niet ingrijpt.
Economie boven alles, zo denken zij en dat is waarom er niet wordt ingegrepen
@Wim van Kan Ik woon in de achterhoek ik kom uit een boerenfamilie ben zelf geen boer meer de helft van mijn familie inmiddels ook niet meer, maar als ik langs ons ouwe grondbezit fiets raak ik diep bedroefd allemaal maar nieuwbouw wijken en industrie gebied met af en toe een paar solitaire bomen terwijl wij op onze oude akkers vroeger veel meer bomen en struiken hadden staan en er reeën voorbij kwamen. Denk dat de explosieve bevolkingsgroei van de laatste paar jaren het grootste probleem is alles komt in de verdrukking en het aantal boeren word al rap minder in ieder geval in mijn omgeving maar daar word het hier echt niet beter op. Nu door die nieuwbouw wijken lopen de smalle wegen vast gaan ze nu ook verbreden daarnaast staan mooie oude bomen ook die gaan aan de grond.
Vroeger moest het leger nog opdraven om de aardappelen te rooien als de oogst dreigde te mislukken. Nu brengen we de natuur om zeep maar waarom, laten we meer naar de ecologen luisteren en samen een oplossing zoeken waarbij de boeren hun werk kunnen doen en de natuur behouden blijft. We hebben al zo weinig groen.
Hey Wim Laten we meteen alle boeren dwingen om te stoppen zodat we alles vol kunnen bouwen.
Heel verwarrende bijdrage: Begint (0:15) met ligt niet aan klimaat, 2019 = 26% natter dan 1910 en vervolgens (3:20) ‘drie droge zomers op rij’. Laatste klopt volgens de neerslagtekort radar vh knmi, (periode april - september). Maar het gaat dus niet om de te weinig gevallen neerslag..of toch wel? Of gaat het om de boeren die (het weer hebben gedaan) teveel hemelwater laten afvoeren door de overheid naar zee (waterbeleid). I’m lost..
@Jeroen Dijkgraaf Ik vind het veranderen van hoe wij voedsel produceren een constructieve oplossing waar ook boeren wat aan hebben. De groenlinks types die grijpen alles aan om de boeren weg te krijgen, zodat er weer een perceeltje vrij is om een nieuwbouwwijk te plaatsen die alleen nodig is vanwege massaimmigratie.
@Regis Interessant dat er niet wordt gezocht naar een constructieve oplossing voor droogte en watermanagement, maar dat droogte vooral wordt aangegrepen om de groen linkse anti-boeren agenda te promoten.
@Denszie the first Nee, het gaat erom dat boeren op andere manieren de voedselproductie kunnen inrichten. Het volbouwen van NL is een heel ander probleem dat wordt aangezwengeld door massaimmigratie en de ruimte die nodig is om de daardoor groeiende bevolking te huisvesten. NL is vol, alle grond heeft al een bestemming. Als je wil bouwen zul je een boer moeten wegjagen of natuur kappen.
Het gaat er uiteindelijk om dat ze niet willen dat de boeren zich aanpassen maar dat ze stoppen en dat ze alles vol kunnen bouwen
Buitengewoon goede rapportage! Ik was er niet van op de hoogte dat de verdroging een gevolg was van verkeerd waterbeleid. Goed om te weten, en nog fijner om te weten dat dit een probleem is wat in samenwerking opgelost kan worden.
Creëer een probleem en verdien aan de oplossing uiteraard met subsidies, het groene denken.